Põhisisu algus
Millises keskkonnas sa veebi kaudu TV-d saad vaadata, sõltub sellest, millise TV-teenuse kasutaja sa oled.
Uus Elisa ElamusLiitumised alates 10.08.2021Mine vaatama
Vanemad TV-teenusedLiitumised enne 10.08.2021Mine vaatama
Loe või kuula raamatuid liitudes Elisa Raamatu äpiga
Pea 4000 e-raamatut ja lai valik ajakirju. Uuele kliendile 2 nädalat tasuta, pärast 8.99 € kuus.
Ann  Fernholm - Magus veri. Suhkrusõltuvuse needus
  • *
  • *
  • *
  • *
  •  
  • *
  • *
  • *
  • *
  •  
Magus veri. Suhkrusõltuvuse needus
Ann Fernholm
Ann Fernholm
Alates möödunud sajandi keskpaigast peetakse oluliseks tervisenäitajaks vere väikest kolesteroolisisaldust. Kolesteroolile keskendudes andsid teadlased meile uue toitumissoovituse: vähendage rasva tarbimist. Vähem rasva toidus tähendab vähem rasva organismis. Ent inimkonna areng annab tunnistust vastupidisest. Paljudes maailma riikides möllab rasvumis- ja diabeediepideemia. Teadusajakirjanik Ann Fernholm vaatleb toitumissoovituste tagapõhja ja viimastel aastatel Rootsis peetud rasvateemalist diskussiooni. Ta osutab, et organism ei ole sugugi nii lihtne masinavärk, nagu teadlased kunagi oletasid: vererasvu ei nihuta paigast mitte ainult rasv, vaid ka suhkur ja muud süsivesikud. Inimkond ei ole iial söönud nii palju suhkrut kui praegu. Raamat näitab, kuidas võivad kiired süsivesikud mõjutada kõike alates vastsündinu kehakaalust kuni selleni, millal algab puberteet, rasestumise tõenäosusest vähki haigestumise riskini. Täiskasvanutel soodustab „magus veri“ veresoonte lupjumist ja dementsuse väljakujunemist. Organismis tekib põletik ja veresooned ummistuvad. Raamat maalib avara ja asjatundliku pildi sellest, kuidas mõjutab toit meie tervist. Molekulaarset biotehnoloogiat õppinud Ann Fernholm töötab ajakirjanikuna. Ta on teinud kaastööd Dagens Nyheterile, Svenska Dagbladetile, Fokusele ning Forskning & Framstegile. 2010. aastal nimetati ta aasta teadusajakirjanikuks päikesekaitsekreemist tehtud uuringu eest. 2011. aastal tegi ta Rootsi televisiooni teadussaatele „Vetenskapens värld“ palju vastukaja tekitanud reportaaži diabeetikute toitumisest. Kirjastus: Petrone Print,
2015, Hobid ja vaba aeg
Jaga
Äpp loeb raamatu
sulle ise ette
Kasvõi kahes seadmes
korraga
Lugeda saad ka ilma
internetita
Alates möödunud sajandi keskpaigast peetakse oluliseks tervisenäitajaks vere väikest kolesteroolisisaldust. Kolesteroolile keskendudes andsid teadlased meile uue toitumissoovituse: vähendage rasva tarbimist. Vähem rasva toidus tähendab vähem rasva organismis. Ent inimkonna areng annab tunnistust vastupidisest. Paljudes maailma riikides möllab rasvumis- ja diabeediepideemia. Teadusajakirjanik Ann Fernholm vaatleb toitumissoovituste tagapõhja ja viimastel aastatel Rootsis peetud rasvateemalist diskussiooni. Ta osutab, et organism ei ole sugugi nii lihtne masinavärk, nagu teadlased kunagi oletasid: vererasvu ei nihuta paigast mitte ainult rasv, vaid ka suhkur ja muud süsivesikud. Inimkond ei ole iial söönud nii palju suhkrut kui praegu. Raamat näitab, kuidas võivad kiired süsivesikud mõjutada kõike alates vastsündinu kehakaalust kuni selleni, millal algab puberteet, rasestumise tõenäosusest vähki haigestumise riskini. Täiskasvanutel soodustab „magus veri“ veresoonte lupjumist ja dementsuse väljakujunemist. Organismis tekib põletik ja veresooned ummistuvad. Raamat maalib avara ja asjatundliku pildi sellest, kuidas mõjutab toit meie tervist. Molekulaarset biotehnoloogiat õppinud Ann Fernholm töötab ajakirjanikuna. Ta on teinud kaastööd Dagens Nyheterile, Svenska Dagbladetile, Fokusele ning Forskning & Framstegile. 2010. aastal nimetati ta aasta teadusajakirjanikuks päikesekaitsekreemist tehtud uuringu eest. 2011. aastal tegi ta Rootsi televisiooni teadussaatele „Vetenskapens värld“ palju vastukaja tekitanud reportaaži diabeetikute toitumisest. Aasta
2015
Kategooria Kirjastus
Petrone Print
Jaga
Kommentaarid
  • Kelly

    Kelly

    • *
    • *
    • *
    • *
    •  

    Autori kokkuvõtvad sõnad jäid kõige rohkem kummitama ja see oli ka kõige suurem appihüüe läbi raamatu. "Selleks, et teadlased saaksid läbi viia kvaliteetseid toitumisuuringuid, on vaja raha. Teadlased, kes tahavad hinnata toitumise mõju rahvastikule, peavad suutma ressurside poolest võistelda ravimifirmadega. Kuna suhkur tekitab nii isu kui ka on ohtlik tervisele, oleks loogiline seda maksustada samamoodi nagu suitsu ja alkoholi. [...] Ta ütleb, et ei taha toiduainete maksu tõsta. Aga kas pole toiduaine, mitte see, mis on toitev ja mida organism vajab? Maiustustes ja limonaadis on vähe vitamiine. Seega ei saa neid ometi nimetada toiduaineteks?"

    23.01.2017

Lae veel kommentaare