Põhisisu algus
Elustiili äpiga paremasse vormi
Liitu kohe
Elustiili äpiga paremasse vormi
Liitu kohe

Grillihooaeg aitab suvel sale püsida

17.06.2021

Soojad ja päikselised ilmad kutsuvad inimesi õue liikuma ning seeläbi suurenev energiakulu aitab meil hõlpsasti vabaneda talvisel perioodil omaks saanud lisaenergiavarudest ehk inimkeeli lisakilodest. Lisaks õues liikumisele armastab Eesti rahvas ka värskes õhus süüa ja toitu valmistada. Grillimine on suurepärane tegevus ühendades omavahel nii värskes õhus viibimise kui ka tervisliku toitumise. Samuti on grillimine hea põhjus sotsiaalseks koosviibimiseks, mis praegusel keerulisel ajal on ülioluline ka meie vaimsele tervisele. Grillihooajal on tõepoolest väga palju positiivseid külgi, ent nagu kõige heaga, tuleb siingi silmas pidada teatud näpunäiteid.

Millist liha valida grillile?

Poelettidelt leiab suve lähenedes üha rohkem erinevaid grilltooteid. Peamiseks toiduaineks, mida grillidel valmistatakse on liha – šašlõkid, lihad, ribid ja vorstid. Parimaks valikuks figuuri säilitamise või parandamise seisukohalt on võimalikult väherasvased ja taised lihad nagu kanafileešašlõkid või erinevad fileed ja steigid.  See aga ei tähenda, et vorstilaadseid tooteid ja ribisid tarbida ei tohiks. Oluline on jälgida infot toiduainesedelitel ja üleliigsete kalorite ennetamiseks valida lihatooted, mille rasvasisaldus jääb 10g lähedale (100g kohta). Grill-lihade laiast valikust leiavad figuurisõbrad endale suurema vaevata väherasvaseid tooteid või alternatiivina saab grillil küpsetada ka klassikalisi lihatooteid. Eelistada tuleks võimalikult puhtaid valguallikad, mille abil on lihtsam kokku panna õiges tasakaalus täisväärtuslikku einet. Täisväärtusliku eine all peetakse silmas taldrikureeglit, kus liha on taldrikul valguallikaks, süsivesikud saadakse köögi- või teraviljatoodetest ning vajalik rasvakogus pärineb lihast, kastmest või salatilisandist (taimeõli, seemned).

Kuidas tagada grill-taldrikul õige toitainete tasakaal?

Toiduainesedelite informatsioon on oluline ka seetõttu, kuna grilltoodetele on omased rikkalikud marinaadid, mis võivad ka kõige taisema liha toitaineväärtust oluliselt muuta.  Samuti näiteks grillvorstid ja ribid sisaldavad lisaks valgule ka hulgaliselt süsivesikuid ja keskmisest rohkem rasvu, mis muudavad tasakaalustatud eine valmistamise keerulisemaks. Kõrval-roogade planeerimisel tuleb arvestada ka lihatootest saadavate süsivesikute ja rasvadega. Hoides hoolikalt silma peal toidu kogustel ja koostisosadel, kasutades selleks näiteks Elustiili äpi abi, on muidugi võimalik ka kaloririkkamad ja rasvasemad lihatooted oma päevamenüüsse sobitada.

Hoia rasvade ja kolesteroolitase normi piires

Paljud inimesed armastavad grillida erinevaid punaseid lihasid nagu veise- või loomalihad, kuid nende liigse tarbimisega on seostatud kõrgenenud verekolesterooli ja südame-veresoonkonnahaigusi. Need ohud tulenevad samuti suurest rasvade ja eelkõige küllastunud rasvade sisaldusest punases lihas. Samuti on veise- või loomaliha oma kaalult raskemad ja toitainerikkamad, mistõttu peab portsjoni suurus neid lihasid tarbides olema väiksem. Lisaks üleliigsete rasvade ja kalorite jälgimisele tuleks aga silmas pidada ka mitmekülgsuse aspekti ja liha grillimisega mitte liiale minna. Tasub katsetada erinevaid retsepte ja soovitusi ning valmistada grillil lisaks lihale ka kala ja lihavabasid tooteid.  Elustiili äpp on selleks suurepärane abimees, kuna äpp annab igapäevaselt personaalseid retseptisoovitusi, mida tasub kindlasti katsetada.

Üheks grillimise kui küpsetamismeetodi eeliseks on veel üleliigsete õlide ja määrete mitte kasutamine. Grillimine võimaldab meil õlivabalt küpsetada mistahes toiduaineid valides lihtsalt õige kuumus ja küpsetamisvahendid. Tervislikkuse aspektist tuleks veel jälgida, et liha kõrbema ei läheks ning võimalusel grillida liha aluse peal, et sulav rasv süte peale ei tilguks ja aurudes meie toidu sisse liigseid toksiine ei eritaks. Kaalulangetamise eesmärgil on sellised väikesed muudatused meie igapäevatoitumises väga olulised. Lisaks valitakse grill-liha kõrvale kartuli, makaroni või riisi asemel värske salat või grillitud köögiviljad, mis on madalama energiasisaldusega ent rikkalikud mikrotoitainete poolest. Need muutused meie köögilaual kevad-suvisel hooajal aitavad kaasa saleda figuurini jõudmiseks või selle säilitamiseks. 

Kevadine soe õhk, mis kutsub õue liikuma ja värsket õhku nautima, on suveks saledaks saamise salarelv. Grillil toidu valmistamine ja eelpool nimetatud näpunäidete järgimine aitab rannafiguurile veelgi kaasa. Elustiili äpi kasutuselevõtt lisab nendele tegevustele positiivset mõju üksnes juurde, kuna aitab teha teadlikke valikuid, püsida järjekindel ja nautida tervisliku elustiili kogu suve jooksul. 

Kuna grilltoodete seast leiab tõepoolest palju figuurisõbralikke valikuid, toon välja mõned säravamad lihatooted:

1) Maks ja Moorits liharikkad toorvorstikesed kanalihast

2) Tallegg Fitness kanafileešašlõkk mango-kookose marinaadis

3) Rakvere keefirimarinaadis šašlõkk

4) Nõo Vahemere grillsteik

5) Karni šašlõkk Tšu-Tšu-Frei

 

 

Krete Junson

Treener ja toitumisspetsialist

MSc Sporditoitumine

BA Sporditeadused

Tutvu Elustiiliga

Seotud märksõnad
Uus Elisa Elamus ja Huub Mine vaatama
Vanemad TV-teenused
Liitumised enne 10.08.2021
Mine vaatama
Vanemat TV-teenust saab veebis vaadata kuni 31.05.2024. Kui soovid ka edaspidi TV-d veebis vaadata, liitu Elisa Elamusega!